Коя е правилната формула за мен?

След като ти и твоят лекар сте установили, че приемането на L-Метилфолат е подходящо за теб, следващата стъпка е да избереш правилната доза и формула. В нашият сайт може да откриеш чист L-Метилфолат на марката MethylPro (който е стандартен продукт) в няколко различни дози – 2,5 мг; 5 мг; 7,5 мг; 10 мг; 12,5мг и 15мг.

В комбинация с B-комплекс, която е и най-често предпочитаната формула, имаме 3 варианта – 5 мг; 10 мг; и 15 мг. Или в комбинация с “кофактори”, които са витамин B-12, B-6 и магнезий, предлагаме дози от 10 и 15 мг.

Какво е метилирането?

Най-вероятно причината, поради която си решил да започнеш да приемаш L-метилфолат, е, че имаш генетична мутация, която засяга процеса на метилиране, който се провежда в повечето клетки на тялото ти. Метилиранетое добавяне на един въглерод и три водородни атома (наречена метилова група) към друга молекула. Отстраняването на метилова група се нарича деметилиране.

Метилирането и деметилирането могат да бъдат сравнени с малки превключватели за включване и изключване в клетъчните процеси, контролиращи неща като реакция при стрес, възпаление, имунен отговор, изолиране на енергия от храна, регулиране на мозъчната ви химия и клетъчна детоксикация на хормони, химикали и др. и тежки метали [1]. Метилирането е необходимо и за производството и рециклирането на глутатион: основният антиоксидант на организма. Глутатионът директно неутрализира свободните радикали, намалява възпалението и допринася за ефекта на други антиоксиданти като витамин С, Е и липоева киселина [1].

Какво представляват кофакторите на L-метилфолат и имам ли нужда от тях?

Приемането на добавката L-метилфолат е чудесно начало за подобряване на способността на организма ти да метилира ефективно, тъй като клетките ви вече ще имат достъп до доставката на активираната форма на фолат като донор на метил. L-метилфолатът обаче не е единственият “помощник” за метилиране. Основните кофактори за фолат, осигурени от тази формула, са B-6, B-12 и магнезий.

Нивата на хомоцистеин могат да се натрупат в кръвта без витамин В-6, тъй като В-6 подпомага синтеза на глутатион, използвайки хомоцистеин [2]. Дефицитът на В-12 също може да спре същия цикъл, но като попречи на хомоцистеина да се превърне в метионин. L-метилфолатът и В-12 са по същество коензими в процеса на метилиране на фолат. По-конкретно, първичният път на реметилиране се катализира от метионин синтаза с помощта на витамин В-12 и активирана фолиева киселина (L-метилфолат) [2].

Процесът на метилиране включва два цикъла: цикъл на фолат и цикъл S-аденозил метионин (SAM). Ако изберете L-метилфолат с кофактори, ти гарантираш, че тялото ти има достатъчно В-6 и В-12, за да допълни действието на активиран L-метилфолат в фолатния цикъл на процеса на метилиране, но „кофакторите“ включват и магнезий. Магнезият е кофактор в повече от 325 ензимни реакции, а около две трети от българското население страда от недостиг на магнезий [3]. Магнезият е кофактор за ензима COMT, който прехвърля метилова група от SAMe за метаболизиране на допамин, норепинефрин и епинефрин [3].

Много хора, които са изпитали дефицит на фолиева киселина поради генетични мутации, също са изпитали симптомите на дисбаланс на настроението надолу по веригата от недостатъчен или нарушен синтез на невротрансмитери. След като цикълът на метилиране е стабилизиран с добавки, адекватните нива на магнезий също ще станат по-важни, тъй като тялото и мозъкът трябва да обработват регулацията на създадените невротрансмитери [3].

Това, разбира се, е само една полза от приема на магнезиева добавка сред стотици.

Ако кофакторите спомагат метилирането, защо да избера L–Метилфолат с B-комплекс пред тях?

Истинският въпрос тук е „приемате ли вече витаминна добавка с B-комплекс?” Ако все още не приемате витамин от B комплекс, нека да ви обясним защо може да го помислите:

Витамин В-комплекс включва всички водоразтворими витамини, с изключение на витамин С. В-витамините са изключително ценни за биологичните функции човешкото тяло. Ползите от B-6, B-12 и B-9 (фолат) са описани по-горе. Витамин В-1 (тиамин), витамин В-2 (рибофлавин) и витамин В-3 (ниацин) са силно ангажирани в енергийния метаболизъм [4]. Витамин В-1 има неврологични ползи, а В-2 помага за поддържане на зрението [4]. B-3 подпомага правилното храносмилане и поддържането на здравословен апетит [4].

Биотинът също е част от семейството на В-витамините, но рядко се нарича витамин В-7. Биотинът е още един В-витамин, необходим за метаболизма. Това е необходимо за функцията на няколко ензима (карбоксилази), които участват във важни метаболитни пътища, като производството на глюкоза и мастни киселини [5]. Той е необходим и за здравето на косата и кожата [5].

Основната функция на витамин В-5 (Пантотенова киселина) е синтезът на коензим А (CoA) и протеин-носител на ацил, което го прави от съществено значение както за синтеза на мастни киселини, така и за разграждането им [6].

Инозитолът не е витамин от група В, но може да помогне за балансиране на настроението по начин, който допълва В-витамините, които се приемат за метилиране. Инозитолът играе роля в синтеза на серотонин, успокояващия невротрансмитер [7]. Той също може да повлияе на настроението поради ролята, която играе за регулиране на кръвната захар и чувствителността към инсулин [8].

Холинът също не е В-витамин, но прекрасно допълва В-комплекса като алтернативен донор на метил (подобен на фолат / В-9) за здравословно метилиране. Хората произвеждат някои холин ендогенно в черния дроб, но количеството, което организмът естествено синтезира, не е достатъчно, за да отговори на метаболитните ни нужди, така че трябва да получаваме холин или от специална диета, или от добавка. Той играе роля в структурната цялост на всички клетки и е необходим за производството на ацетилхолин, важен невротрансмитер за памет, настроение, контрол на мускулите и други функции на мозъка и нервната система [9].

Парааминобензоената киселина, или PABA, е химическо вещество, което се намира в състава на витамин от фолиева киселина и затова се счита за част от В-комплекса. PABA работи с кофактор на фолиева киселина тетрахидрофолиева киселина (THFA), за да подпомогне протеиновия метаболизъм и образуването на кръвни клетки и е важен за здравето на косата, кожата и храносмилането ви [10].

Когато решаваш коя формула на L-метилфолат да предприемеш, моля, помисли за ползите, които желаеш да постигнеш. Въпреки че B-витамините са водоразтворими и нетоксични, важно е да осигурите адекватни нива, за да достигнете своя метаболитен потенциал, а не да претоварвате системата си с ненужни нива на витамини, които не могат да се използват ефективно. Моля, прегледай тези опции с лекарят ти, преди да направиш избор.

Източници:

L-Метилфолат чиста формула

B комплекс + L-Метилфолат

L-Метилфолат + кофактори