Метилфолат при депресия

Причините някои да изпадне в състояние на депресия могат да бъдат много и различни. В последните години няколко изследвания опитват да хвърлят светлина върху връзката между намалените нива на фолат (витамин Б9) в човешкото тяло и възникването на депресията.

метилфолат при депресия

Как се лекуват хората от депресия най-често

За повечето психиатри, лечението на депресия е процес на непрекъснато търсене на правилната терапия, която да доведе пациента до състояние на ремисия. Двама на всеки трима пациенти с диагноза депресия не достигат това състояние при монотерапия със селективни инхибитори с обратното захващане на серотонина (SSRI) и обратното захващане на норепинефрина (SNRI).

Това на практика означава, че един доктор който лекува 20 страдащи от депресия пациенти ще види отново пред кабинета си 14 от тях с никаква или незначителна промяна в състоянието. За съжаление се оказва, че това е по-скоро правило, а не изключение.

Резистентна на лечение депресия

Резистентна на лечение депресия (Treatment-resistant depression, TRD) е термин, който се използва за описание състоянието на пациенти със значително депресивно разтройство, които не достигат до ремисия след няколко опита за лечение с антидепреанти, включително и когато се използва стратегия на аугментация.

Отделни хора с продължителна депресия са по-склонни да понесат високи разходи за лечение, имат проблеми в работата и суицидни мисли.

Въпреки че болеста си остава трудна за лечение, изследователите продължават да търся по-добри решения за пациенти с резистентна на лечение депресия. Все повече психиатри заповат да комбинират антидепресанти с L-метилфолат. Тази практика в САЩ е факт вече от около 10-на години.

Метилфолат при депресия

L-метилфолат е препоръчителен за обогатяване на хранителния режим на хора, които имат нива на L-метилфолат под оптималните в гръбначно-мозъчната течност, кръвната плазма, и/или червените кръвни телца и имат сериозно депресивно разтройство. L-метилфолат привлича вниманието на психиатри и пациенти заради уникалната си невробиология и минимални странични ефекти.

Традиционните групи лекарства за борба с депресивни състояния като SSRI и SNRI блокират обратното захващане на невротрансмитерите, докато L-метилфолат, точно обратното, стимулира производството на повече невротрансмитери.

Продукта е отличен. Препоръчвам. Въпреки, че е проучен добре за действието си при MTHFR генетична мутация, аз го препоръчвам и на пациенти без.

Клиент на MethylPro - Лили и Камен

Открих и изпробвах тази марка. Силно препоръчвам тази марка на всички с MTHFR мутации. Моите деца също имат. Methyl Pro ги прази по-концентрирани и по-добре мислещи.

Клиент на MethylPro - Гери

Methyl Pro е чудесен подарък за мен. Чувствам се и действам като съвсем различен човек, а бях загубил надежда и мразех живота си. Сега съм щастлив! Не си спомням някога да съм се чувствал както сега… Чувствам се добре със себе си и съм щастлив да бъда жив… За моите 65 години никога не съм чувствал спокойствието, което чувствам сега… Животът е прекрасен!

Клиент на MethylPro - Анатоли

Истински късмет, че открих тази добавка. Казах на доктора ми за L-Methylfolate. Започна да го предписва и на други пациенти с депресия. Действието на антидепресантите се допълва от тази добавка.

Клиент на MethylPro - Александра

Някои специалисти се колебаят да използват тези съединения, защото не познават механизма им на действие и имат погрешното схващане, че фолиевата киселина има същата ефективност както L-метилфолат. Това не е така.

Антипсихотици или метилфолат

Някои психиатри най-напред опитват аугментационна терапия с L-метилфолат преди да прибегнат към антипсихотици, заради по-малкия риск спрямо пациентите.

Защото въпреки, че често са ефективни при аугментационна терапия, антипсихотиците имат много силно изразени странични ефекти като напълняване и традивна дискензия. И пациентите понякога сериозно се колебаят преди да вземат такива лекарства именно заради страничните ефекти.

Точно обратното, L-метилфолат има сравнително меки странични ефекти подобни на тези при пласибо.

Фолиева киселина, фолат или метилфолат

Само приемането на таблетка с фолиева киселина или хапването на повече богати на фолат храни може да не е решението, което ще доведе до подобряване на състоянието ви. Това е така, защото има по-бионалична форма на фолата, позната като метилфолат, която може да държи ключа към балансиране на нивата на фолат, помагайки ви по този начин да направите следващата стъпка за подобряване на психичното си здраве.

Изследвания показват, че пациенти, които използват метилфолат за облекчаване симптомите на депресия сами споделят резултати като положителна промяна в работата, дома и социалната среда.

Използването на метилфолат, в комбинация с предписани от лекуващ лекар антидепресанти, могат да увеличат ефективността на лекарствата.

Клинични проучвания показват, че набавянето на метилфолат с хранителни добавки може да подпомогне процеса на контролиране, управление и поддържане на депресията в понисими граници.

Повече по тази тема: Фолат, Фолиева киселина, Фолинова киселина и Метилфолат

MTHFR генна мутация

Депресията се свързва и с дефицита на фолат, и пациентите с недостатъчни нива на фолат е по-малко вероятно да откликнат на лечение и са по-склонни към рецидив. Добавянето на фолат към хранителния режим помага на някои пациенти. Но при други това не е така. Защо?

Повечето хора са чували за фолиева киселина. Тя се съдържа в хляба, пастата и зърнените култури. Фолиевата киселина е слабо метаболизирана, синтетична форма на витамин Б9. За да може тялото ни да използва фолиевата киселина, тя трябва да се преобразува в биоактивна форма позната като 5-метилтетрахидрофолат (MTHF).

За да се случи това преобразуване, тялото има нужда от ензим, наречен метилтетрахидрофолат редуктаза (MTHFR). MTHFR помага в процес от няколко етапа да снабди тялото с форма на фолата, която вече може да се използва пълноценно за редица функции:

 • производство на ДНК;
 • създаване на невротрансмитери;
 • подобряване състоянието на сърдечно-съдовата система;
 • образуването на хормони;
 • поддържане здравето на клетките и черния дроб;
 • подкрепа при бременност на майката и плода.

Почти половината от хората на Земята имат генетични вариации, които могат да възпрепятстват способността им да произвеждат в достатъчна степен MTHFR. И точно тук е проблемът.

До 70% от пациентите с депресия дават положителен резултат за полиморфизъм, поради което не могат да преобразуват фолиевата киселина в L-метилфолат.

Ако тялото ви не може да произведе MTHFR, значи няма да може да преобразува фолиевата киселина или фолата в метилфолат! Така някои функции в тялото могат да бъдат влошени, и да се появят състояние на депресия.

Нещо повече, различни изследвания показват, че дефицитът на фолат се свързва с някои типове рак, сърдечно-съдови заболявания, преждевременни раждания, вродени сърдечни и други дефекти.

Други причини за дефицит на метилфолат

Няколко неща могат да доведат до дефицит на фолат. В допълнение към генетичния компонент, който може да затрудни набавянето на достатчно количество фолат, други фактори, като липсата на свежи плодове и зеленчуци в диетата, заболявания на червата като Болест на Крон или улцерозен колит, някои лекарства, прекомерна употреба на алкохол и много други могат да доведат до дефицит на фолат. Ето някои от симптомите, свързвани с дефицита на фолат:

 • Анемия;
 • Умора;
 • Сърцебиене;
 • Липсата на фолат по време на бременност може да доведе до дефекти на  невралната тръба като спина бифида;
 • Депресия.

При всички тези сценарии е важно вместо фолиева киселина или да се разчита на естествено съдържащия се в храните фолат да се използва L-метилфолат. Това е така, тъй като приемайки L-метилфолат на практика вече няма нужда да разчитаме на тялото да преобразува другите вариации на витамин Б9 в активната му форма -L-метилфолат. С MethylPro® тялото ви получава директно мощна формула с чист биоактивенL-метилфолат!

Необходим ли е тест

Медиците имат различни мнения по въпроса дали е необходимо пациентите да бъдат тествани за генетични аномалии преди предписване на L-метилфолат. Някои оставят на пациента да прецени, други смятат, че това не е от критично значение и вземат клинични решения и без тест.

METHYLPRO®! МОЩНА ФОРМУЛА С БИОАКТИВЕН L-МЕТИЛФОЛАТ

Различните формули и разфасовки на MethylPro® са достъпни без рецепта. Продуктите са с изключително качество и чистота, потвърдени от независими тестове. Добавките не съдържат ексципиенти, бои, филъри и алергени. Пристигат при вас в стъклени шишенца за по-голяма отговорност към околната среда.

MethylPro® – формули и разфасовки според твоите нужди

L-Метилфолат чиста формула

B комплекс + L-Метилфолат

L-Метилфолат + кофактори