Ползите от метилфолат

Добавките идват под всякаква форма

Добавките обикновено включват в състава си много съставки. И докато говорим доста за “качество”, това което някои хора не разбират съвсем е, че съставките могат да дойдат в различна форма. Поради тази причина нашите тела могат да реагират различно по отношение на всяка от тези различни форми.

Какво е фолат?

Фолатът, познат също като Витамин Б9, идва в много варианти. Човешкото тяло не може да произвежда фолат. Ето защо ние трябва да си го набавим от храната. Зеленчуци като спанак, броколи и зеле са богати на този така необходим витамин. И когато не си го набавяш от храната, която консумираш, може да вземеш хранителни добавки. Трябва да отбележим, че фолиевата киселина, всъщност е синтетичната версия на фолата.

Какво е метилфолат?

Метилфолатът, който също можеш да си набавиш чрез хранителни добавки, е активната и естествена форма на фолата. Когато приемем фолиева киселина, ние разчитаме в нас да се случи т.нар. Метилентетрахидрофолат редуктаза (MTHFR).  Това е и ензим и ген, които може да се открие в нашето тяло. Той преобразува фолиевата киселина до нейната активна форма – L-метилфолат. Този процес е критичен за набавянето в тялото на достатъчно количество фолат.

Какви са ползите от метилфолата?

Нашето тяло разчита на метилфолата за производството на червени кръвни телца. Дефицитът на метилфолат може да доведе до анемия или малък брой червени кръвни телца. А дефицит по време на бременността може да доведе до вродени дефекти.

L-метилфолатът е единствената форма на фолата, която може да премине кръвно-мозъчната бариера, за да помогне да се улесни синтеза на невротрансмитерите, свързани с баланса на настроението – серотонин, допамин и норепинеприн. Дефицит на L-метилфолат се свързва с депресия. Поради този факт, приемът на хранителни добавки, които съдържат Метилфолат, могат да подпомогнат борбата срещу депресията.

MTHFR-генът и L-метилфолатът изпълняват и много други роли в нашето тяло. Това включва възстановяване на ДНК, подпомага имунната система, процесът на детоксикация, производството на енергия и много други.

Неуспешния процес на метилиране се свързва с различни автоимунни заболявания, включително аутизъм. И, ако това не е достатъчно, MTHFR подпомага контрола на хомоцистеина, който е аминокиселината, която, когато не се регулира или има завишени концентрации в тялото, се свързва със сърдечните удари. По принцип, неправилно функциониращият MTHFR ген може да доведе до множество здравословни проблеми много-много бързо.

Защо просто не приемем фолат или фолиева киселина?

Всъщност няма нищо притеснително във фолата сам по себе си. Но тук е и уловката – фолата е витамин Б и е водоразтворим. Близо 50% от хората имат генна мутация, която засяга MTHFR ензимът. Телата на тези хора са неспособни да преобразуват фолиевата киселина в Метилфолат. Именно затова е важно те да не примат фолиева киселина. Вместо тоа те трябва да приемат Метилфолат и по този начин да се заобиколи необходимостта фолата да се преобразува.

Ако и ти имаш генна мутация, или проблем с пълноценното усвояване на храната, и взимаш фолиева киселина, можете да не успеете да метаболозирате фолиевата киселина и метилфолат. Това може да доведе до недобро функциониране на имунната система и причина за други здравословни проблеми.

Защо Метилфолатът е по-доброто решение в сравнение с фолиева киселина

Ако човек взима фолиева киселина, която да бъде преработена и да бъде усвоена в тялото под формата на Метилфолат, защо направо да не вземе Метилфолат! Това все пак е най-активната и респективно най-ефективна форма на фолата. Сигурно ще попитате, ако е толкова очевидно, защо производителите не използват Метилфолат?

Точно така, единствената причина е, че Метилфолатът е по-скъпата, висококачествената добавка. Но там, където е намесено здравето на човек, няма място за компромиси.

MethylPro® – формули и разфасовки според твоите нужди

L-Метилфолат чиста формула

B комплекс + L-Метилфолат

L-Метилфолат + кофактори