Фолат, Фолиева киселина, Фолинова киселина и Метилфолат

Фолатът или витамин Б9 е водноразтворим витамин, който е включен в няколко биохимични процеса, необходими за здравето и благосъстоянието на човешкия организъм. Тук са превенцията на дефекти на невралната тръба в първите седмици по време на бременност, здравето на сърцето, намаляване риска за заболяване от рак, балансирано настроение. Но както повечето витамини и минерали, така и витамин Б има различни форми – фолат, фолиева киселина, фолинова киселина и метилфолат. И така, коя форма на витамин Б9 е най-добре да използваш?

Фолат

Фолатът е естествената форма на витамин Б9, която може да се открие в диетата. Продуктите от животински произход са бедни на този витамин (с изключение на черен дроб и бъбрек) и поради тази причина много лесно може да се получи дефицит, ако не консумирате пресни плодове и зеленчуци.

Богати на фолат са бобовите, ядките и свежите зеленолистни зеленчуци, такива като спанак, зеле, броколи, кълнове, гъби и аспержи. Готвенето, преработката и замразяването на храните могат да намалят съдържанието на фолиева киселина, което означава, че може и да не успяваме да си набавим достатъчно количество.

Дефицит на фолатФолатът е от изключително важно значение за диетата ни, защото няма как да го синтезираме сами в тялото си. Дефицит може да настъпи поради:

• недостатъчен прием по време на хранене;• недобра абсорбция на поетото количество;•промяна в процеса на метаболизиране на фолата поради генетични изменения;•прием на определени лекарства като метотрексат или перорални контрацептиви.

Дефцитът на фолат се свързва с повишен риск от дефекти на невралната тръба, сърдечно-съдови заполявания, рак и когнитивните функции.

Ползи от фолата Фолатът е от изключително важно значение за:

•производството на ДНК и РНК – изключително важно при делението на клетките и възстановяването на генетичния материал; •производство на активната форма на витамин Б12; •намаляване нивата на хомоцистеин за по-добро здраве на сърцето; •синтеза нан САМе (С-аденозил-Л-метионин) за балансирано настроение; •метаболизъм на аминокиселини; •донор на метил.

За да се стигне до такъв резултат, фолатът трябва да бъде преобразуван в неговата активна форма 5-MTHF.

В клиничната практика фолатът може да се използва за подпомагане процеса на лечение на депресия, превенция на дефекти на невралната тръба, когнитивни нарушения, болест на Алцхаймер, високи нива на хомоцистеин и подкрепа на процеса на метилиране.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е синтезирана версия на фолата, която се добавя в обогатените храни и се приема като добавка. Резултатите показват, че след като започват да обогатяват брашното с фолиева киселина, в Австралияотчитат 50% по-малко случаи на дефекти на невралната тръба при новоредените.

Фолиевата киселина е много разпространена хранителна добавка, която може да бъде открита както в самостоятелна форма, така и като част от мултивитаминозен комплекс.

Активната форма на витамин Б9 е фолат познат като 5-метилтетрахидрофолат (5-methyltetrahydrofolate, 5-MTHF). В храносмилателната система по-голямата част от фолата, набавен чрез диета, се преобразува в 5-MTHF преди да попадне в кръвносната система.

Фолиевата киселина не е ли достатъчно добра?За разлика от фолата, по-голямата част от фолиевата киселина не се преобразува в активна форма 5-MTHF в храносмилателната система. Това трябва да стане в черния дроб или в други тъкани.

За съжаление този процес е бавен и неефективен, и след прием на фолиева киселина е нужно време тялото да преобразува всичко в 5-MTHF.

Дори и малка доза, от порядъка на 200-400 mcg на ден, може да не бъде напълно метаболизирана до приема на следващата. Този проблем става още по-голям, когато обогатени храни се приемат заедно с фолиева киселина под формата на хранителна добавка. В резултат на това, неметабилизираната фолиева киселина често се натрупва в кръвта.

Това често се наблюдава при хора, които имат MTHFR генна мутация. MTHFR означава метилентетрахидрофолат редуктаза, който е ензим отговорен за преобразуването на фолата в активна форма. Затова хора с MTHFR нарушения имат намалена способност да конвертират фолат в 5-MTHFR.

Това е обезпокоителен факт, тъй като високите нива на неметаболизирама фолиева киселина се свързват с няколко сериозни здравословни проблема.

Фолинова киселина

Фолинова киселина е по-метаболитно активна форма на фолата и е непосредствен прекурсор на 5,10-METHF, който на свой ред бързо се метаболизира, за да произведе активен фолат (5-MTHF).Допълването на хранителния режим с фолинова киселина намалява необходимостта от определени ензими и етапи, които са задължителни при употреба на фолиева киселина.

Бионаличността на фолиновата киселина е висока,като изследвания показват бионаличност от 92%. Фолиновата киселина често се използва за поддържане на производството на ДНК и редуциране страничните ефекти и токсичността от определени лекарства като метотрексат.

Подпомага производството на ДНКТова е много важно. Всичко в нас от косата до лигавицата на храносмилателния тракт съдържа клетки, които постоянно се делят и възстановяват.

На практика всяка клетка в тялото съдържа ДНК – правейки фолиновата киселина изключително важна.

Метилфолат, L-5-метилтетрахидрофолат (5-MTHF)

Първото препятствие при избор на 5-MTHF хранителна добавка е разбирането на различните наименования, използвани за тази добавка и какво означават. Най-често използваните варианти, които ще срещнете са: 5-MTHF, метилфолат, L-метилфолат и 5-метилтетрахидрофолат.

L-метилфолат, познат още като 5-MTHF, е биологично активната форма на витамин Б9, която човешкото тяло всъщност използва.

L- и 6(S)-формите са биологично активни, докато D- и 6(R)- не са!

С набавянето на L-Метилфолат на практика се прескача целия целия цикъл на метаболизиране на фолиевата киселина, която е отлична новина, ако някои има MTHFR мутация.

Естествено срещания 5-MTHF има значителни предимства пред синтетично създадената фолиева киселина, тъй като се абсорбира добре, дори когатоpH в стомаха е променен и бионаличността не е засегната от метаболитните дефекти.

Използването на 5-MTHF вместо фолиева киселина редуцира потенциалната възможност за маскиране на хематологичните симптоми на дефицит на Б12, редуцира взаимодействията с определени лекарства, които се проявяват като антагонисти на фолата и преодолява метаболитните дефекти, причинени от MTHFR полиморфизъм.

5-MTHF добавките предотвратяват потенциалните негативни ефекти от натрупването на неконвертирана фолиева киселина в периферното кръвообръщение.

L-Метилфолат при депресияL-Метилфолат става все по-разпознаваем като ефективна медицинска хранителна добавка за пациенти с тежка депресия. L-Метилфолат се използва в подкрепа на SSRI лекарства за подобряване на ефективността на лечението.

Няколко независими клинчини проучвания показват, че 15мг L-Метилфолат на ден е безопасна, ефективна и добре понасяно лечение за пациенти със сериозно депресивно разтройство, които имат частичен или никакъв ефект от медикаментозно лечение с SSRI.

*L-Метилфолат по време на бременностАктивната фолиева киселина действа изключително превантивно по отношение дефектите на невралната тръба.

Ето защо всички национални и международни здравни организации насърчават приемът на фолиева киселина преди и по време на бременност.

За тези, които не метаболизират фолиевата киселина добре, набавянето на L-Метилфолат е чудесна алтернатива по време на бременност. Особено ако имате мутации от вида MTHFR C677T или MTHFR A1298C, което се смята, че повишава нуждата от фолат.

Спонтаният аборт е все още област, която е обект на продължаващи изследвания.

Проучвания са открили връзка между MTHFR мутациите и повишения риск от спонтанен аборт при хора от азиатската раса.

Не всички изследвания намират такава връзка, така че това не може да се твърди със сигурност. Вземайки предвид важната роля на активния фолат при растежа и развитието на плода, осигуряването на адекватен прием на L-Метлифолат трябва да бъде приоритет.

*Имайте предвид, че MethylPro®/Metabolic Maintenance не дава препоръки, засягащи употребата на продуктите по време на бременност или кърмене. Някои продукти могат да имат противопоказания, докато ефектът от други може да не е проучен все още. Моля, посъветвайте се с вашия лекар за специфични препоръки.

METHYLPRO®! МОЩНА ФОРМУЛА С БИОАКТИВЕН L-МЕТИЛФОЛАТ

Различните формули и разфасовки на MethylPro® са достъпни без рецепта. Продуктите са с изключително качество и чистота, потвърдени от независими тестове. Добавките не съдържат ексципиенти, бои, филъри и алергени. Пристигат при вас в стъклени шишенца за по-голяма отговорност към околната среда.

MethylPro® – формули и разфасовки според твоите нужди

L-Метилфолат чиста формула

B комплекс + L-Метилфолат

L-Метилфолат + кофактори