Генни мутации на MTHFR

Разберете защо е важно да знаете повече за MTHFR мутацията

Метилентетрахидрофолат редуктаза (MTHFR) е генна мутация, която засяга начинът, по който вашето тяло се справя с фолата. Почти половината от хората на Земята имат мутация на MTHFR гена. Използвайки активната форма на фолата, като тази на MethylPro®, може да се превъзмогне генната мутация на MTHFR и да ви помогне да си набавите необходимото за здравословното функциониране на мозъка и сърдечно съдовата система количество.

MTHFR е един от най-важните ензими в метаболизма на фолата. Ензимът “включва” прекурсора на фолата, за да направи L-метилфолата – вариант на фолата, който е най-полезен за организма. MTHFR генът казва на тялото как да изработи MTHFR ензим. Ако генът няма правилният ДНК код, това означава че ензимът няма да сработи добре. MTHFR е най-мащабно проучената генна мутация в метаболизма на фолата, защото може да доведе до висок хомоцистеин, което пък от своя страна може да причини сърдечен пристъпи, удар и кръвни съсиреци.

Фолиевата киселина и фолатът трябва да се приготвят от организма преди да са готови за употреба. Фолиевата киселина е синтетична (създадена от човек) и влиза в тялото във формата на продавани без рецепта витамини и обогатени храни. Фолатите доставяни с храната се срещат естествено в плодове, зеленчуци и цели зърнени продукти. Ензимите необходими за активиране на фолата са дехидрофолат редуктаза (DHFR) и метилентетрахидрофолат редуктаза (MTHFR).

Веднъж след като L-метилфолат (известен още и като 5-метилтетрахидрофолат или 5-L-MTHF) е произведен, може да бъде транспортиран до клетките, тъканите и дори посредством кръвно-мозъчната бариера. Дефицитът на фолат нараства, когато хората имат недобре функциониращи ензими по пътя, като MTHFR мутацията например.

Какъв е твоят MTHFR статус?

Ако имате MTHFR генна мутация, твоят MTHFR ензим не е оптимален. Това възпрепятства фолата да свърши своята работа – да пази вашият мозък, сърдечно съдова и репродуктивна системи здрави.

Именно поради тази мутация, може да не си набавяте достатъчно фолат, дори и да поддържате здравословен хранителен режим. Приемането на L-метилфолат може да допълни вашето хранене и да подпомогне MTHFR мутацията, като ви дава необходимото количество фолат. Както при всички гени, получавате едно копие от майка си и едно копие от баща си. Някои хора имат мутация в едното или в двете копия на MTHFR гена. Има две възможни мутации на MTHFR гена: C677T и A1298C. Можете да имате едната, или и двете.

MTHFR C677T мутация

Това е най-често срещаната MTHFR мутация. От 20 до 40% от хората от бялата раса и hispanic имат тази мутация. Това означава, че MTHFR  ензимът може да работи само на 30-60% от капацитета си.

MTHFR A1298C мутация

Тази мутация се среща при 7-12% от хората от бялата раса и при по-малко от 4% при азиатците и hispanic. С тази мутация ензимът може да работи с едва 60% от възможностите си.

Нека имената да не ви объркват. Те са само цифрово-буквени кодове, които информират учените как ДНК е променен за тези мутации.

Какво могат да покажат лабораторните ви резултати?

“Позитивен за двете копия” на мутацията
(+/+)

Вие имате две мутирали копия на MTHFR гена и вашият MTHFR ензим вероятно работи недобре.

“Позитивен за едно от копията” на мутацията
(+/-)

Имате едно функциониращо копие на гена и едно мутирало. MTHFR ензимът вероятно работи бавно или недостатъчно.

“Негативен/Нормален” за мутацията

(-/-)

Нямате никакви мутации и в двете копия на MTHFR гена. Това е оптималният резултат.

MethylPro® е твоето решение

MTHFR е често срещана генна мутация, която може да се отрази на начина, по който тялото се справя с фолата. Ако вашите MTHFR ензими работят бавно, няма да можете да се възползвате от ползите, които има фолиевата киселина, която може да се открие в храната и хранителните добавки. Вашият доктор може да препоръча MethylPro® за превъзмогнете MTHFR генната мутация и да подсилите нивата на фолат за по-добро здраве на вашият мозък, сърдечно съдова и репродуктивна системи.