Кога се взима MethylPro®

Ако вашият лекар е казал, че се нуждаете от активната форма на фолата, то тогава MethylPro® е за теб. Фолатът, всъщност е витамин Б9, който е важен за здравословното настроение, сърдечно-съдовата система и репродукцията. Той е от изключително значение за живота и развитието, което обяснява факта защо бременните жени се нуждаят от него всеки ден. Напоследък има все повече доказателства, че фолатът подпомага и здравето на мозъка. Факт е също така, че дори и да приемате фолат всеки ден, тялото ви може да се нуждае отчаяно от този Витамин Б.

Знаете ли че…

Близо 50% от хората на планетата нямат ензим, който да активира фолата в най-полезната за него форма – Л-Метилфолат. Това означава, че дори и да приемате фолиева киселина всеки ден, тялото ви може да се окаже неспособно да я използва. Това може да означава, че имате т.нар. MTHFR-генна мутация.

Хора, които имат тази генетична вариация, може да имат дефицит на фолат, въпреки че приемат храни богати на фолат и вземат витамини без да е необходима рецепта. В подкрепа на пълноценното хранене, лекарите препоръчват на пациентите си да вземат активната форма на фолата, позната като Л-Метилфолат. Ако имате MTHFR-генна мутация, бихте могли да се възползвате от MethylPro®. Тук може да научите повече за метилентетрахидрофолат редуктаза или накратко MTHFR-генна мутация.

Фолатът се отнася до водоразтворимите Б витамини, които се съдържат естествено в някои храни.

Фолиевата киселина се отнася до синтетичния  витамин Б, който може да откриете в хранителни добавки и обогатени храни.

Фолатът участва в много биохимични стъпки във всяка клетка на тялото

Какво прави фолатът в тялото:

 • Създава невротрансмитери (химически съединения свързани с настроението), които могат да се открият в мозъка.
 • Редуцира нивата на хомоцистеин – аминокиселина, която увеличава риска от атеросклероза и болести на сърцето.

 • Участва в създаването на ДНК.

 • Подпомага отстраняването на токсините от тялото.
 • Произвежда протеини.

Защо може да се наложи прием:

 • Понижено настроение или ниски нива на невротрансмитери.
 • Висок хомоцистеин.

 • Периферна невропатия.

 • Наднормени нива на пикочната киселина.
 • Мегалобластна анемия.

 • Дефекти на невралната тръба.

 • Нежелани резултати при бременност.

Попитай твоя лекар дали можеш да се възползваш от MethylPro®

MethylPro® е чист, хипоалергичен, висококачествен, мощен Л-метилфолат под формата на добавка, създадена специално за подкрепа на редица симптоми, свързани с дефицит на фолат. Metabolic Maintenance, американската компания, която произвежда MethylPro, вече повече от 30 години произвежда висококачествени витамини.  Вижте тук защо MethylPro e по-добрият избор за вас >>

Химически съединения за понижено настроение и здраве на мозъка

Вашият мозък се нуждае от здравословни нива на невротрансмитерите, за да функционира добре. Л-Метилфолатът поддържа здравето на мозъка, като балансира повишаващите настроението невротрансмитери като серотонин и допамин. L-Метилфолат е включен в производството на мелатонин, който от своя страна е важен за нормалния сън. И накрая L-Метилфолатът помага за производството на епинефрин и норепинефрин. Наричани още адреналин и норадреналин, тези невротрансмитери помагат на човек в стресови ситуации.

Поддържането на здравословни нива на невротрансмитерите са важни за:

 • Краткосрочната памет
 • Концентрацията
 • Съня
 • Баланса на настроението

 • Мотивацията и желанията
 • Контрол на апетита

 • Адекватен отговор на стреса

Ниските нива на фолиева киселина са свързани с нарушения на настроението. Вашият лекар може да препоръча прием на Л-Метилфолатът като пъров ниво на терапия или като допълнение към текуща терапия.

Хомоцистеин и здраве на сърдечно съдовата система

Хомоцистеинът е амино киселина която, при високи нива, се свързва с сърдечно съдови заболявания. Л-метилфолат подпомага регулацията на нивата на хомоцистеин. Рециклира хомоцистеина до неговата молекула (метионин), така че да не се натрупва в тялото. Ако нивата нан Л-метилфолат са твърде ниски, хомоцистеина може да се натрупа в кръвта. Високия хомоцистеин повишава риска от сърдечни удари, мозъчни инсулти и образуване на кръвни съсиреци. Възможно е също да повиши риска от атеросклероза, втвърдяване на артериите. Хора с висок хомоцистеин са изложени на повишен риск от сърдечно съдови проблеми, бременност и усложнения, и са по-склонни да имат дете с дефект на невралната тръба като спина бифида. Хора с MTHFR генна мутация е по-вероятно да имат висок хомоцистеин.

Л-метилфолат се справя с високите нива на хомоцистеин в кръвта, като оптимизира метаболизма на хомоцистеина. Действа превантивно на натрупването на хомоцистеин в кръвта. Дори ако имате нормални нива, вашият доктор може да ви препоръча Л-метилфолат за поддържане на нивата. Л-метилфолат може също да подкрепя здравето на сърцето, като подобрява потока на кръвта и увеличи нивата на азотния оксид в сърдечно съдовата система. Азотният оксид е полезно химическо съединение, създадено от тялото, което отпуска кръвоносните съдове, така че кръвта да преминава безпроблемно. Други витамини и минерални кофактори са необходими за регулация на хомоцистеина. Когато те се комбинират с L-метилфолат, могат да помогнат за достигане на здравословни нива на хомоцистеина.

Периферна невропатия

Периферна невропатия означава, че нерв във вашата периферна нервна система е повреден или не работи както трябва. Вашата периферна нервна система изпраща сигнали от длани, ръце, крака , стъпала обратно към мозъка и гръбначния стълб. Периферна невропатия обикновено засяга стъпалата и краката със симптоми като мравучкане, изтръпване, болка. Тя може да бъде причинена от много различни неща, включително дефицит на витамини, диабет, или дори токсични метали. Лошият контрол на кръвната захар при диабет е една от най-често срещаните причини за периферна невропатия.

Знаете ли че…

Добавките с L-метилфолат могат да подпомогнат здравословното функциониране на нервната система, като поддържа нивата на хомоцистеина в норма и повишава производството на азотен оксид.

Учените вярват, че една възможна причина за периферната невропатия е влошеното кръвоснабдяване на нервите. Л-метилфолатът може да подобри кръвния поток чрез здравословни нива на азотния оксид. Азотният оксид е естествен и здравословен химичен елемент в кръвта, който отваря кръвоносните съдове, така че кръвният поток да се движи по-бързо. Хомоцистеинът е по-висок при хора в периферна невропатия и диабет с невропатия. Л-метилфолатът помага хомоцистеина да се рециклира така, че да не се натрупва в кръвта, което да подобри здравето на нервната система. Някои предварителни проучвания показват, че здравословните нива на фолата могат да предпазят от диабетна периферна невропатия.

Пикочна киселина

Подаграта е вид възпалителен артрит. Той причинява внезапни атаки на болезнени, червени, подути стави, обикновено в основата на палеца на крака. Той също така може да засегне глезена, коляното или други стави. Подагра се причинява от натрупване на пикочна киселина в кръвта. Високата пикочна киселина може да образува кристали и да се отложи в ставите, причинявайки пристъпи на болка и чувствителност. Храни, богати на фолат или фолиева киселина, могат да намалят пикочната киселина и да подкрепят здравето на ставите.

Мегалобластна анемия

При мегалобластна анемия има ниски нива на незрели циркулиращи кръвни клетки. Костният мозък освобождава червените кръвни клетки и те доставят кислород в тялото. Когато тялото няма достатъчно здрави, зрели червени кръвни клетки, се появява умора, замаяност и бледа кожа. Най-честите причини за мегалобластна анемия са дефицитът на фолат и витамин В12. Тези витамини са от решаващо значение за развитието и узряването на червените кръвни клетки. Някои лекарства също могат да причинят мегалобластна анемия.

Дефекти на невралната тръба

Дефектите на нервната тръба са сериозни вродени дефекти, които засягат мозъка или гръбначния стълб. Спина бифида е най-често срещаният дефект на невралната тръба и може да парализира бебето от кръста надолу. Невралната тръба на бебето обикновено се развива в мозъка и гръбначния стълб. Ако невралната тръба не се затвори напълно, мозъкът или гръбначният стълб могат да бъдат сериозно повредени.

Фолатът е изключително важен за нормалното развитие на невралната тръба, мозъка и гръбначния мозък. Специалисти препоръчват всички жени в детеродна възраст да приемат фолиева киселина всеки ден, за да намалят риска от дефекти на невралната тръба.

Жени, които имат здравословна диета с адекватен прием на фолат в този период могат да редуцират риска за раждане на дете с вродени дефекти на мозъка и гръбначния стълб. Източници на фолат са плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, обогатени зърнени храни и хранителни добавки. Дори при консумация на подсилени продукти, някои жени не получават достатъчно фолат. L-метилфолат може да бъде идеалното допълнение към пренаталния здравен план, защото той е най-полезната форма на фолиева киселина за човешкото тяло.

Нежелани резултати при бременност

Ниските нива на фолат заедно с високия хомоцистеин могат да доведат до множество необясними аборти. Храненето с диета с ниско съдържание на фолат може да предизвика ниски нива на фолат и висок хомоцистеин. Генетичните мутации в ензимите, участващи в метаболизма на фолата, могат също да доведат до ниски нива на фолата и високи нива на хомоцистеин в кръвта.

Въпреки че все още са противоречиви, някои проучвания предполагат връзка между MTHFR C677T генната мутация и спонтанните аборти. Вашият лекар може да препоръча прием на активната форма на фолата, ако имате MTHFR генна мутация, висок хомоцистеин, ниско ниво на фолат или анамнеза за бременност.

Коя формула на MethylPro® е най-подходяща за теб

Чист L-Метилфолат

Б-комплекс с L-Метилфолат

L-Метилфолат и кофактори